Jardí vertical i sala de lectura

Just abans de l’inici de la pandèmia del Covid teníem com a projecte la creació d’un jardí vertical al pati de llums del nostre edifici. El vam articular a través de les “Escoles + Sostenibles” de l’Ajuntament de Barcelona.

El pati de llums té una alçada de 6 pisos i antigament, quan l’edifici allotjava el Casal de Joves de la Prosperitat, tenia la funció de rocòdrom. Les peces d’escalada ja no hi són però queden les taques, fosques. També unes plataformes metàl·liques que deduïm funcionaven com a “replans” per als descansos en els ascensos.

Amb el temps, l’espai esdevingué una mena d’abocador. Acumulava deixalles, mobles trencats, brossa, etc.

Fins i tot el terra estava composat per grava. Les superfícies inferiors de les parets estaven recobertes per plaques de fusta i un enorme ventilador, situat a la cantonada esquerra del fons però inoperatiu, ocupava un gran forat. La coberta del pati de llums era d’un material plàstic translúcid.

Abans de la crisi del Covid vam poder aconseguir que la coberta es canviés per una altra de transparent, que la grava esdevingués rajoles, que les cobertes de fusta i el ventilador fossin retirades, el forat tapat. Ja podíem iniciar el nostre projecte.

Projecte que té dues parts: jardí vertical + sala de lectura. Aquest jardí vertical es troba a uns tres metres d’altura, sobre unes repises de fusta (cortesia del Clemente, el nostre tècnic de manteniment 7×2), doncs al terra la idea és col·locar uns sofàs per a oferir a l’alumnat una sala de lectura, concentració, pau, relaxació i tranquil·litat. Mobles amb llibres posaran a l’abast dels lectors les obres literàries.

La idea és que l’àmbit s’anomeni “La cel·la de l’abate Faria”, en homenatge a Alexandre Dumas i a Auguste Maquet, escriptors cocreadors de “El Comte de Montecristo”.

Extret de la Wikipedia:

El abate Faria es un sacerdote italiano que había sido recluido en el Castillo de If en 1811 por un crimen político; allí se topa con el protagonista, Edmundo Dantés, al cavar bajo el muro que separa sus celdas, y se hacen amigos. Aunque los guardianes le toman por loco, Faria es un hombre inteligente, con conocimientos profundos de química, filosofía, leyes, matemáticas, astronomía, política e idiomas (habla alemán, español, francés, inglés, griego e italiano), y transmite a Edmundo sus conocimientos, así como un mapa que revela la ubicación de un tesoro importante que estuvo oculto durante siglos, y que le permitirá financiar su venganza.

Aquesta sala té unes dimensions de superfície reduïdes, poca llum (que solucionarem amb llums de peu), fred a l’hivern (que arreglarem amb radiadors), molt silenci i serà una font de cultura i coneixement. És, per tant, similar a la cel·la de l’abate.

Un reg gota a gota automàtic possibilitarà que, amb el temps, les heures, plantes enfiladisses, puguin anar pujant les parets tot cercant la llum solar. Ocultant alhora les taques i dotant de més silenci, oxigenació, ambient agradable i entorn meravellós l’espectacle de la lectura i la introspecció.

Written by 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *